Bunele maniere sau comportamentul amabil, respectuos exprima grija, respect, consideratie pentru ceilalti. Bunele maniere nu au fost si nu vor deveni niciodata inutile, ele ne fac pe noi oamenii sa ne respectam in primul rand pe noi insine, contribuie la formarea noastra ca si oameni, la bucuria de a trai printre persoane civilizate. Ele ne pot ajuta sa avem relatii mai bune cu oamenii pe care-i stim deja, si cu cei intalniti pe parcursul vietii. Bunele maniere trasmit respect si revendica acelas lucru, dar pentru a le intelege trebuie sa le cunoastem mai intai. Sa incepem cu eticheta de baza:
Sa spui "multumesc", "te rog", "scuza-ma"cand trebuie, indiferent ca este vorba de o functionara la banca, unul dintre prietenii tai sau de femeia de serviciu. Oamenii observa cand esti amabil si respectuos, contand mult in relatiile cu ei.
2) Vorbiti politicos.
Pastrati tonul vocii cat mai jos, dar astfel incat persoanele din jurul vostru sa va poata auzi.
- Nu folositi tonul vocii ridicat, stridenta in voce sau cuvintele de argou.
- Nu discutati despre subiecte nepoliticoase, cum ar fi barfe, glume proaste, injuraturi.
- Nu intrerupeti si nu vorbiti peste o alta persoana care vorbeste. Invatati sa deveniti un bun ascultator si sa vorbiti cand va vine randul.
3) Oferiti-va sa tineti usa deschisa si pentru alte persoane. Nu trebuie sa te transformi in usier, dar...
- Daca cineva intra imediat dupa tine, mai poti tine cateva secunde usa deschisa si pentru aceasta persoana.
- Daca acesta persoana se indreapta spre usa in acelas timp cu tine, poti spune: " Dupa dvs dl./dna, in cazul in care este o persoana straina, iar daca este o persoana cunoscuta ii poti spune pe nume.
- Daca nu esti sigur ca cealalta persoana apreciaza gestul tau de a-i tine usa deschisa, poti intreba politicos: "Intrati?". Dati posibilitatea celeilalte persoane sa accepte sau nu.
4) Intr-un mijloc de transport in comun, oferiti locul dvs.
- Daca va aflati intr-o statie de autobuz, tren, metrou, la urcare acordati prioritate doamnelor, persoanelor mai in varsta, femeilor insarcinate, infirmilor.
- Va pregatiti sa coborati si este aglomerat, intrebati persoanele din fata dvs. pe un ton politicos, daca coboara la urmatoarea statie. Nu va faceti loc cu coatele sau impingand lumea.
- Atunci cand toate scaunele sunt ocupate, cedati locul vostru, persoanelor in varsta, femeilor insarcinate, persoanelor cu probleme de sanatate, iar din gentilete cedati locul vostru unei doamne.
5) Felicitati oamenii.
Invata sa feliciti sincer o persoana ce a avut o reusita. De exemplu, a fost promovata, s-a casatorit sau a facut un copil.
Fii un competitor intelept si corect. Felicita persoana care te-a invins intr-o cursa, eveniment sportiv, intr-o alegere sau intr-o alta competitie.
6)Fiti corecti si amabili la volan.
Desi poate parea o metoda depasita, de fapt este o masura de siguranta, sa fii corect si calm la volanul masinii tale, sa ai bunele maniere la tine, sa respecti regulile de circulatie si pe ceilalti participanti la trafic. Foloseste-te de informatiile invatate la scoala de soferi. Pastreaza-ti banda si semnalizeaza cand iti schimbi directia de mers, oricat de liber ar fi traficul. Nu trece prin spatele pietonului aflat pe trecere, asteapta sa ajunga in siguranta pe trotuar. Incerca sa nu te certi cu ceilalti participanti la trafic si sa scoti la lumina refularile adunate de-a lungul timpului, ci accepta comportamentul mai mult sau mai putin politicos al celorlalti.
7) Cum salutam persoanele din jurul nostru.
Salutul este prima manifestare de curtoazie cu care intampini pe cineva. Fie ca sunteti intr-o situatie formala sau informala, recunoscand prezenta unei alte persoane este un punct fundamental de a avea bune maniere. In caz contrar, acest lucru poate fi vazut ca pe o insulta, in conditiile in care te faci ca nu vezi sau nu recunosti persoana pe langa care treci.
La tara, in orasele mici exista obiceiul de a saluta toti oamenii pe care ii intalnesti, cunoscuti sau necunoscuti. In aceste locuri, sentimentul de apartenenta la aceiasi comunitate este inca viu.
In marile orase functioneaza alt cod:
- barbatul saluta intai femeia, chiar daca este mai tanara.
- tanarul/tanara saluta persoanele mult mai in varsta,
- noul venit saluta primul pe cei stransi deja intr-un grup,
- subalternul il saluta pe sef.
Desi exista si exceptii. Daca superiorul este barbat, iar femeia subalterna, saluta barbatul. Dar in cazul functiilor cu grade, daca superiorul e barbat, iar femeia subalterna, femeia va saluta prima, fiind mai mica in grad.
Putem saluta o persoana apropiata, un membru al familiei sau un prieten, folosind un salut informal de genul: "Buna. Ce mai faci?" Este de ajuns. Dar daca saluti o persoana mai in varsta sau un partener de afaceri oficial este indicat sa va adresati cu Dle/Dna, si sa incercati sa vorbiti in fraze complete, evitand argoul.
Poti face orice gest de salut pe care il consideri necesar. Pentru saluturi informale, modul in care interactionezi fizic cu aceea persoana este alegerea ta. Ai putea sa nu faci nici un gest sau ai putea oferi o strangere de mana, o imbratisare sau un alt salut bazat pe relatia ta cu aceea persoana.
Pentru felicitarile formale este suficienta o strangere de mana hotarata sau aplecarea capului usor inainte.
Daca o persoana pe care o saluti formal, te imbratiseaza sau iti trimite un sarut in aer, accepta-le cu gratie.
8) Faceti introducerile cu gratie.
Prezentarea marcheaza stabilirea unei legaturi intre doua persoane. Daca va aflati alaturi de doua persoane care nu se cunosc intre ele, dar tu le cunosti pe ambele, este responsabilitatea ta de a le face cunostiinta, apeland astfel la bunele tale maniere. Se prezinta:
- barbatul femeii
- persoana mai tanara persoanei mai in varsta
- subordonatul sefului
Persoana care face prezentarea are de rostit doua nume. Intai pe cel al superiorului (dna/dl, in varsta, personalitate), apoi pe cel al inferiorului (tanar/tanara, subaltern).
Dar in cazul acesta," Dna Popescu, vi-l prezint pe dl. Ionescu. Prioritate a avut dna, chiar daca este subalterna dlui Ionescu. Doar in cazul in care dl ocupa o inalta functie publica, intai rostesti numele dlui: " Dle ministru, v-o prezint pe dna Popescu".
Dupa ce persoanele s-au salutat reciproc, ofera cateva informatii legate despre fiecare persoana in parte. Astfel incat cele doua persoane sa fie in masura sa inceapa o conversatie, de care si tu esti responsabil (din modul cum i-ai prezentat).
Cand tu esti cel prezentat altei persoane, uita-te in ochii acelei persoane si aminteste-ti numele ei. Dupa ce ati fost prezentati unul altuia, saluta cealalta persoana si intreab-o: "Ce mai faceti?" sau transmite-i: "Este o placere sa te cunosc", oferindu-i apoi o strangere de mana. A nu se confunda politetea cu flirtul.
9) Ai grija de aspectul tau exterior.
Indiferent unde mergi, la scoala, la munca, la o petrecere sau doar la magazin, manierele tale vor trece neobservate, daca nu esti ingrijit. Un om ingrijit inspira mai multa incredere si prestanta decat unul cu o tinuta ostentativa.
Fa un dus zilnic, ingrijeste-ti parul, pielea, unghiile si imbracamintea si pastreaza-le cat mai curate. Poarta imbracamintea adecvata varstei, proportiilor si meseriei tale. A te imbraca bine este o forma de bune maniere.
10)Fiti toleranti.
Blandetea, toleranta, bunatatea sunt indispensabile unui om binecrescut. Daca corecteazi cu brutalitate pe interlocutorul tau ca a incurcat sensul cuvintelor, nu esti un om educat si respectuos. Daca o faci totusi, fa-o intr-un mod delicat. S-ar putea ca si tu sa gresesti alta data.
As mai adauga aici si scrisoarea de multumire.
Poate parea demodat, dar asa cum si tu te-ai bucurat la primirea acelui cadou sau serviciu facut, si cel care ti l-a trimis, va stii ca serviciul sau cadoul sau a fost apreciat la primirea scrisorii tale de multumire.
Scrisorile exista in viata noastra si reprezinta o adevarata placere atat pentru autor, dar mai ales pentru cel care o primeste.
Bunele maniere au radacini intr-un sentiment uman profund, care tinde spre o armonie intre comportare si etica, intre frumusetea caracterului uman si moralitatea sa. Odata cu evolutia pe scara sociala, codul bunelor maniere s-a impus in majoritatea domeniilor esentiale ale vietii. Acest set de reguli vine sa ne faca viata mai usoara, contrar conceptiei eronate a unora, care le asociaza cu o anume "rigiditate" sau cu sensul de "invechit".
Fiecare dintre noi este unic si merita sa fie respectat. De acelasi respect trebuie sa se bucure si cei din jur.
Bunele maniere au un numitor comun, acela de a nu-i deranja pe semenii nostri, ci de a-i face sa se simta bine in preajma noastra. Politetea costa putin si aduce servicii multe.
Daca ti-a placut acest articol, da-ne un Like pe paginile de facebook, LiviasFashionWorld si PerfectLegsShoes. Multumim anticipat!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu