luni, 21 ianuarie 2013

BERLIN FASHION WEEK, ROMANIAN DESIGNERS 2013

As putea spune ca am inceput cat se poate de bine anul 2013, prin prezenta la un show de moda exceptional tocmai la Berlin. Sa incep cu inceputul. Am ramas placut surprinsa de cand am pus piciorul in acest oras minunat plin de simboluri aparte, Berlinul. Este un oras, care isi recunoaste public trecutul, bun sau rau, cum a fost, prin intermediul muzeelor, monumentelor si prin intretinerea muzeelor istorice. 

De cand a devenit capitala Germaniei, Berlinul a starnit mandrie prin puterea concentrata in el, admiratie pentru cultura sa, ura pe timpul cat a fost centrul tiraniei lui Hitler, compasiune ca bastion  al libertatii postbelice si teama, ca pion major al Razboiului Rece. Mai presus de orice capitala europeana, Berlinul este simbolul marilor schimbari care au avut loc in ultimul secol in Europa de Est si cea vestica. Totodata Berlinul este si un trend-setter in materie de design, ce vibreaza de energie creativa, un clasic mixat cu lucruri de avangarda.

Revin la scopul calatoriei mele, acela de a vedea pe viu prezentarile de moda ale designerilor romani, care de cinci ani incoace sunt prezenti, in cadrul evenimentului anual Mercedes-Benz Fashion Week Berlin. Un show bazat pe simplitate si autenticitate.

Pe data de 15 ianuarie, seara, a avut loc prima prezentare a colectiilor designerilor romani ce au prezentat tendintele sezonului toamna-iarna 2013-2014: Andra Clitan, Adelina Ivan, Stephan Pelger, in cadrul unui proiect intitulat "Romanian Designers". Aceasta fiind cea de-a 5-a participare a Romaniei la celebrul festival de moda de la Berlin. Ce loc ar fi fost mai potrivit pentru aceste show-uri decat Poarta Brandenburg, un simbol al reunificarii orasului Berlin.




Designerul Andra Clitan, prezenta pentru prima oara la Festivalul de Moda de la Berlin, a impresionat in mod placut prin colectia ei intitulata "Sola Scriptura", care s-a bazat pe un mixt de elemente luate din folclorul romanesc combinate cu designul vestimentar modern, blana cu piele de oaie, la care s-au adaugat fine accente de materiale crosetate manual si broderii bogate in perle, accesorii interesante, voaluri negre, obtinand o interpretare inedita a rituarilor de inmormantare si a simbolismului acestora, cu un aer usor monahal si auster. Se pare ca Andra Clitan a avut in minte o mireasa din Transilvania.







Adelina Ivan, prezenta pentru a doua oara consecutiv la Berlin Fashion Week, si-a prezentat colectia sa intitulata "Trust Yourself", bazata pe creatii minimaliste, arhitecturale si cu un design frapant. Pentru acest sezon, ea a adus in prim plan pulovere cu umeri patratosi, paltoane asimetrice si rochii frumos drapate din tesatura densa, piese din materiale naturale si vaporoase, imprimeuri cu buline si forme geometrice, folosindu-se de combinatii de culori neutre, alb-negru, tehnici traditionale, cat si materiale si forme futuriste, conturand un cadru extrem de expresiv.

 


Un alt designer roman, prezent pentru a cincea oara consecutiv la Berlin Fashion Week este talentatul Stephan Pelger, un binecunoscut nume in domeniu atat pe plan national, cat si international, de aceasta data intr-o prezentare de grup. El a creat prototipul femei increzatoare, care poate imbraca combinatii de matase, neopren, plastic sau stofa, aratand ca nu doar creatia vestimentara conteaza, ci si atitudinea. El este si cel care a inchis prima zi a Mercedes-Benz Fashion.

In ziua urmatoare, mai exact 16.01.2013, Stephan Pelger, alaturi de DJ-ul, producatorul si designerul Simone Agnes si-a prezentat creatiile toamna/iarna 2013/2014, in cadrul unui show privat denumit "Femme Fatale".






Vineri, 18 ianuarie a urmat prezentarea Irinei Schrotter, un binecunoscut nume in designul vestimentar romanesc, care si in acest an a continuat colaborarea cu designerul Lucian Broscatean, prezentand impreuna colectia "Immersed Self", reusind sa aduca moda romaneasca pe pozitia cea mai inalta. Hainele, volumele, texturile, formele au avut ca sursa de inspiratie filmul "Persona" a lui Ingmar Bergman.
Aceasta colectie pentru toamna iarna 2013/2014 a propus prin abordarea culorilor, alb, negru, gri, mantouri cu croiuri geometrice, rochii din neopren, tricotaje si pantaloni skinny, un aer auster, dar si un croi sofisticat al fiecarui element in parte. Au existat si imprimeuri, jocuri de taieturi, s-au folosit materiale ca lana, casmir, matase naturala, piele, blana, combinate uneori pe aceiasi piesa.
Au fost introduse si elemente hibrid, elemente din vestimentatia masculina, integrate in rochii de seara, jachete ce contin elemente din tuxedo, rochii de seara cu slituri pronuntate si cu volane arhitecturale. La acestea s-au adaugat si diferite texturi: matase cu blana, tricot fin brodat cu piele, toate aceste zone contrastante generand o imagine inedita.
Irina Schrotter impreuna cu Lucian Broscatean a reusit sa aduca in moda romaneasca propuneri noi, proaspete, tineresti, dar in acelas timp feminine, sofisticate, de o calitate foarte buna.


Profesionalismul, creativitatea si dedicarea acestor designeri a fost recunoscut. Ei aparand in tot mai multe publicatii, bloguri internationale, cum ar fi, Vogue Germania, site-urile Elle, Glamour, pe Style.com.







Dupa aceste show-uri spectaculoase, ce au adus Romania acolo unde ii este locul, au introdus tendinte noi in lumea modei, au creionat ultimele linii ale sezonului, am stiut ca pentru aceste minute, jumatati de ora de prezentare pline de glamour si stralucire, au existat in spatele scenei, ore si ore de eforturi sustinute, emotii, asteptari, munca asidua de echipa, temerii si multe bucurii. Pot spune acum ca le-a reusit din plin si merita din partea noastra, Sincere felicitari!


Daca ti-a placut acest articol, da-ne un Like pe pagina de Facebook PerfectLegsShoes. Multumim anticipat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu