joi, 30 mai 2013

O SAPTAMANA SPECIFIC ROMANEASCA - ROMANIAN DESIGN WEEK

O saptamana cu vreme frumoasa si capricioasa, cu soare, nori, ceva stropi si multa speranta. Ca si in viata, de altfel.


Pe toata perioada 17-26 mai, ne-am putut bucura si de o saptamana a modei, a designului, a inovatiei si frumosului.

Si asta pentru ca, de vineri, 17 mai s-a dat startul unei frumoase si placute curse de parcurs - Romania Design Week. O saptamana ce ne-a aratat ce inseamna designul si creativitatea romaneasca in 2013.


La aceasta prima editie a Romanian Design Week au participat 90 designeri, in peste 30 locatii si alte 35 de evenimente colaterale.

A meritat vazuta si simtita fiecare expozitie in parte. Incepand cu expozitia centrala care a avut loc la Palatul Stirbei unde au fost gazduite prezentarile celor mai importanti designeri romani din zona modei, arhitecturii, designului de produs, de interior si de fotografie, si continuand cu celelalte evenimente colaterale. Timp sa fi avut...

Cum toata lumea povesteste despre Expozitia Centrala si de Expozitia "Death by Diamonds&Pearls" - Carioca de la Palatul Stirbei (de altfel superbe, mi-au placut in mod deosebit ), am ales sa vorbesc in acest articol despre cateva din evenimentele colaterale ce au avut loc in cadrul Romanian Fashion Week.

Si pentru ca cunosteam creatiile sale, am ales ca prima locatie atelierul designerului Ludmila Corlateanuraspunzand invitatiei sale - "Ceaiul de ora 5", pentru a ne cunoaste mai bine. Am avut ocazia sa admir colectia sa de haine "made for super girls", frumoasele obiecte din portelan lucrate manual de Anca Vintila Dragu, si bijuteriile din argint lucrate de Dana Tudor.


 






O alta locatie in care-mi doream de mult sa ajung, a fost showroom-ul Intro. Un spatiu inspirational si non-conformist, un concept ce ne prezinta ultimle tendinte in designul de mobilier si accesorii apartinand unor branduri de avangarda din Europa. Piese cu design indraznet, minimalist si inovator, Intro ofera o sumedenie de solutii inedite pentru amenajarea oricarui spatiu.
Majoritatea brandurilor aduse sunt de provenienta europeana, punandu-se accentul pe designul scandinav si cel britanic.

Intro a prezentat expozitia "Design Trendbook 2013" la showroom-ul sau din str. Romei nr.43bis, eveniment ce a facut parte din proiectul Romanian Design Week.

Prin aceasta expozitie, Intro si-a propus sa evidentieze principalele abordari in designul contemporan de mobilier. Cele mai semnificative tendinte fiind prezentate pe panouri dedicate, printr-o serie de fotografii si filme realizate cu ocazia Salonului de mobila de la Milano, principalul eveniment international al industriei.







Curiozitatea m-a indemnat si de data asta sa ajung in zona Magheru la magazinul Eva, primul partener al campaniei Downtown Bucharest si un punct de informare despre aceasta campanie de renastere a zonei centrale a capitalei.

Intr-adevar nu am recunoscut nimic din magazinul Eva de altadata. Proaspat renovat, magazinul gazduieste pana la data 15 iulie cele mai recente creatii ale designerilor romani: Adelina Ivan, Venera Arapu, Irina Schrotter, Kristina Dragomir, Carmen Secareanu, Murmur, Patzaikin, Ciprian Vrabie, 109, Carla Szabo, Lady Magpie.

Merita sa vizitati noul magazin Eva - Design Romanesc, in plimbarile dvs. prin centrul capitalei. Aveti ce vedea!













Urmatoarea oprire a fost pe una din stradutele linistele de langa Ateneul Roman, pe strada Episcopiei nr. 2-4, la magazinul-atelier Portobello. Un magazin micut, cochet si primitor ce m-a facut sa ma simt ca acasa inca de cum i-am trecut pragul. Desi la inceput am avut parte de o primire rezervata - asa este cand iti intra cineva in zona de confort inarmat cu un aparat foto si cu multe intrebari, dar apoi ne-am imprietenit repede.

Mi s-a explicat pe indelete povestea magazinului, conceptul sau, crearea hainelor lor cu atentie deosebita pe modalitatea de lucru, pe finisaje, pe calitatea materialelor, a culorilor si mai ales pe detalii.

Elementul definitoriu al conceptului este ca articolele lor sunt facute in serii mici si sunt lucrate in acelasi spatiu in care sunt si vandute. Totul facandu-se la vedere, articolele lucrandu-se din materiale naturale pe masurile clientului.

Cum gandul meu a ramas la un superb articol din magazin, sunt convinsa ca voi reveni curand in zona.







Nu puteam rata o vizita la micutul si cochetul boutique de parfumuri artizanale al Alexandrei Paven, de pe str. Doamnei - Createur 5 D'Emotions. O minunatie de boutique, excelent amenajat (arhitecta spatiului, Alexandra in persoana), o explozie de culori si mirosuri naturale, intr-o atmosfera boema si comfortabila.

Parfumurile sale sunt facute in productie mica, din ingrediente naturale. Sa luam un exemplu. Cand doua persoane se vor da cu acelasi parfum, acesta va mirosi diferit pe fiecare persoana in parte, in functie de PH-ul acestuia. Nu este o poveste, ci o realitate. Acest lucru se datoreaza ingredientilor naturali ce-i contine parfumul.

Si pentru ca de curand au implinit 5 ani de existenta au sarbatorit, cum puteau altfel, decat printr-un concept inedit: Hierogamia by Createur 5 D'Emotions: cinci parfumieri faimosi, doi muzicieni talentati si cinci voci celebre ce au incantat audienta cu ale lor poezii nemaiauzite vreodata.

Le urez cati mai multi ani de existenta, si la cat mai multe idei inedite si parfumuri fascinante!








Am ales ca locatie tot Centrul Istoric, dar de data asta, un spatiu aflat la Hanul cu Tei, magazinul Hobirama.. Un spatiu experimental detinut de Ana-Maria Stanescu si Alexandra Paven, inceput dintr-o joaca, dar mai ales din dorinta acestora de a aduce altfel de produse pe piata bucuresteana, branduri pe care nu le poti gasi in alta parte, designeri cu viziuni indraznete din toate colturile lumii. 

Magazinul, ce seamana mai degraba cu un loc de joaca, avand sotronul, leaganul si sforile aferente, a initiat in noaptea de 24 mai - Noaptea alba a tatuajelor, in colaborare cu Industrial Tatoo, si a prezentat o expozitie  cu o serie de fotografii cu lucrari ale lui Teo Isfan.  Se pare ca proiectul a avut succes. Tinerii, adultii dornici de tatuaje si de putina durere, de creatii minimaliste, de sneakearsi si de ceva noncomformism, au umplut repede spatiul magazinului, creand o atmosfera de voie buna.






Si iata ca a venit si week-end-ul. O saptamana a designului romanesc incheiat cu o serie de targuri interesante.

Prima vizita a fost la Galeria Alchemia din Calea Mosilor 95, la targul Made in Ro targ de design romanesc ce a facut parte din evenimentele promovate de Romanian Fashion Week. Targ la care au fost expuse creatiile designerilor romani, cu focus pe designul de obiect.
Mai multe informatii puteti citi in articolul meu: Pro Vintage.








Tot sambata pe 25 mai, Fashion Picnic a implinit 13 editii de targ. Un targ anual, tineresc ce a reunit si de aceasta data, tineri dornici sa-si expuna talentele.


Asa am mai incheiat inca o saptamana. O saptamana putin obositoare, dar plina de satisfacii pentru ca am intalnit si am invatat despre oameni si locuri noi, le-am cunoscut povestile, talentele, i-am admirat pentru ce au creat, si mai ales pentru curajul de a actiona.  

Saptamana 17-26 mai a reprezentat primul eveniment de proportii dedicat designului romanesc. Salutam ideea de a avea tot mai des astfel de saptamani romanesti.
Trebuie sa o spun inca odata. Sunt impresionata si totodata fascinata de cat de talentati sunt romani. Din Bucuresti, Galati, Iasi, Braila, Craiova...toti iubesc arta, tehnologia, designul, moda, fotografia, intr-un cuvant frumosul, si sunt uniti de aceiasi dorinta de a crea, de a-si depasi limitele, de a fi recunoscuti (de ce sa nu recunoastem!), de a lasa ceva in urma lor si bineinteles de a castiga din munca, talentul si pasiunea lor.

Pe viitor ar trebui sprijiniti si incurajati! Noi, azi ii felicitam!





Daca ti-a placut acest articol, da-ne un Like pe pagina de Facebook  PerfectLegsShoes si pe profilul personal de Facebook, unde te invit sa parcurgi posturi, poze si articole despre stil, trenduri si evenimente. Multumesc anticipat!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu